Art-bijuta

viernes

Стажът в ЕС ще увеличава "класа"

Трудовият стаж на българите, работили в страна от ЕС, ще се зачита от тукашните работодатели. Така служителите ще получават надбавка за "клас" за годините, отработени по специалността в чужбина. Това предвиждат промени в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, одобрени вчера от правителството. За такава надбавка ще могат да претендират и граждани на друга държава от ЕС, които искат да работят в България.

От миналата година т.нар. класове за прослужени години бяха преименувани в надбавка за трудов стаж и професионален опит. За всяка отработена година се начисляват поне 0.6% към заплатата, включително и при промяна на длъжността в рамките на една фирма или при нов работодател, но за сходна работа. Ползването на надбавката се прекъсва само ако работникът смени и предприятието, и професията си.

Промяната в наредбата е заради много жалби от засегнати, подадени в европейската система "Солвит", която се занимава с нарушения на правата на гражданите от страна на администрацията. Работилите в ЕС се чувстват ощетени от факта, че заплатите им се оказват по-ниски, отколкото на хората със същия по продължителност стаж и опит, натрупан в България. Не е известно какъв брой европейци работят тук, защото от миналата година достъпът им до местния трудов пазар е свободен и не се изисква специално разрешение за назначаването им.

No hay comentarios: