Art-bijuta

viernes

BG ЗАВРЪЩАНЕ

Съвместен проект на

Българско-испанска асоциация “Св. Св. Кирил и Методий”, Мадрид
Гражданско сдружение “Фортуни”, София


С приемането на България в ЕС българските граждани пълноценно се ползват от правото на свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали между държавите-членки на европейската общност. Сънародниците ни, които през последните години работят и живеят зад граница, сега имат възможност да се възползват от новата политическа и социално-икономическа среда в България, произтичаща от пълноправното членство на страната в ЕС.

Българското емигрантско общество в Испания по официални данни наброява над 120 000 души, като само в автономна област Мадрид техният брой възлиза на повече от 30 000 души. Те представляват разнородна група от хора, напуснали родината по различно време и с различен социален статус, възраст, ценности и нужди. Някои от тях са избрали да живеят завинаги в Испания, други вече сериозно обмислят възможността да се завърнат в България, където да поставят ново начало на професионална и личностна реализация. Трети имат желанието, с придобитите си в Испания професионален опит и материално положение, да инвестират в родината, с което да допринесат за нейното успешно европейско развитие.

Основната задача на проекта “BG завръщане” е да подпомогне българите в Испания, като скъси пътя им в търсене на информация за изискванията на българските институции в набавянето на документи и издаването на разрешителни за започване на собствен бизнес в страната или реализиране на покупко-продажба на недвижимо и движимо имущество. Да ги информира за дейността на лицензирани консултантски фирми в сферата на инвестициите в България; да им предоставя актуална база данни за свободни работни места; да ги консултира за социално-осигурителните им права и възможностите за образование и следдипломна квалификация, и др.

Дейностите по проекта включват: изграждане на уеб сайт bgzavrashtane.com с интернет консултация – въпроси и отговори в четири тематични области: работа и инвестиции, социално и здравно осигуряване, образование, законодателство и документи, както и изработване на брошури за социално и здравно-осигурителните права на българските граждани, произтичащи от статута им на граждани на ЕС.

No hay comentarios: