Art-bijuta

viernes

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ИСПАНСКО-БЪЛГАРСКИЯТ ЦЕНТЪР В МАДРИД ОТПРАЗНУВА ЕДНА ГОДИНА ОТ ПЪЛНОПРАВНОТО ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС
В края на миналия месец, Испанско-българският център към Съвета по Имиграция и Сътрудничество на Автономна област Мадрид организира честване на първата годишнина от присъединяването на България към Европейския Съюз, в рамките на което се проведоха представянето на проекта “БГ завръщане” и прожекцията на документалния филм “Сбогом на всичко това”.

Тържеството събра над 100 души от различни националности, които споделиха вълнуващи моменти на радост и нови надежди. Към всички тях бе отправен поздравителен адрес от Г-н Симеон Сакскобургготски, бивш премиер на България и лидер на управляващата в коалиция политическа партия НДСВ.

“Винаги съм смятал, че България, със своята история и култура, е била неизменна част от европейската общност. Приветствам инициативата “БГ завръщане” и съм убеден, че тя ще допринесе за пълноценното адаптиране на България към онези ценности и стандарти на Стария континент, към които всъщност нашия народ се е стремил през многовековното си съществуване”, сподели с гостите държавникът, който подписа присъединителния договор на България с ЕС и посочи като национален приоритет усилията “Европа да стигне до всеки малък град и селце в страната ни, всеки наш сънародник да усети в ежедневието си смисъла и ползите от членството ни в ЕС”.

В края на своето приветствено слово, Симеон Сакскобургготски обърна специално внимание и на българските имигранти: “Познавайки добре нашите общности извън България, убеден съм, че те също могат да допринесат не само за просперитета на Родината и за подобряване на отношенията ни с останалите страни-членки, но и за успеха на този съюз като цяло”.

На свой ред, Посланикът на Република България в Кралство Испания Иван Христов изтъкна “институционалната подкрепа на област Мадрид, която изигра изключителна роля за хармоничното интегриране на българската колония, не само в Мадрид, но и в цяла Испания”. От испанска страна, Габриел Фернандес, генерален директор по имиграцията в област Мадрид, изказа задоволството си от присъствието на повече от 32 000 българи в мадридската област, които “допринасят със своята професионална подготовка и култура за развитието на региона и Европейския съюз”.

В края на тържественото откриване на събитието, националните химни на България, Испания и ЕС изправиха публиката на крака, а Радина Димитрова, координатор на Испанско-българския център, Посланик Иван Христов и Габриел Фернандес духнаха свещтичката на специално изработена за случая торта.

Сред изтъкнатите гости на тържеството бяха доня Маргарита Гомеc-Асебо, съпруга на Симеон Сакскобургготски, Виолина Петкова, завеждащ Култуно-Информационната cлужба на българското Посолство и нейната румънска колежка Камелия Теодореску; Хориа Барна, директор на Румънския културен център в Мадрид; Хоакин Монтеро, представител на седалището на ЕС в Испания; Хоакин Антуня, председател на фондация “Мир и Сътрудничество”; Деана Иванова и Нели Кочева, председатели на българските асоциации “Т.А.Н.Г.Р.А.” и “Кубрат”; Юрий Чопик, председател на асоциация “Украинска общност в Испания”; представители на европейския think tank “ФРИДЕ”, на неправителствените организации “ACCEM” и “Мениньос”; Душко Бакалов, генерален представител на “България Еър” за Испания и Португалия; Педро Виляр, президент на “Група Атенто” и т.н.

“BG завръщане”, съвместен проект на Българско-испанската асоциация “Св.Св.Кирил и Методий”, управляваща Испанско-българския център в Мадрид, и българската неправителствена организация “Фортуни”, беше представен от Хуан Мануел де ла Коба, главен секретар на “Св.Св.Кирил и Методий” и Румяна Добрева, учредител на сдружение “Фортуни” и координатор на проекта.
Заглавието на проекта носи силна символика – от една страна нашата държава се завърна към европейските си корени, от друга – много наши сънародници, които живеят и работят в Испания, вече сериозно обмислят възможностт да се завърнат в България, където да поставят ново начало на професионална и личностна реализация. Проектът е насочен изцяло в практическа полза на българските граждани в Испания и включва уеб сайт www.bgzavrashtane.com с интернет консултация – въпроси и отговори в четири тематични области от социалния и икономически живот в България: работа и инвестиции, социално и здравно осигуряване, образование, законодателство и документи. В рамките на проекта са издадени и разпространени по предназначене и специални информационни брошури за социално и здравно - осигурителните права на българските граждани, произтичащи от статута им на граждани на ЕС.

“Сбогом на всичко това” е документален филм, продукция на ФИЛМТАНК ХАМБУРГ, Германия и най-успешната през последните години българска продуцентска компания “АГИТПРОП”. Филмът е бил излъчен във Франция и Германия на специална тематична вечер, посветена на присъединяването на България в ЕС. Лентата е поглед към днешната обществено-политическа ситуация и най-новата история на България в контекста на приемането й в ЕС като в основата стои разказа за житейските истории на двама души – някогашното дете-цар и доскорошен министър-председател на България Симеон Сакскобургготски и неговият съименник и връстник Симеон Костянев, професор по геофизика. Историите на двамата Симеоноци – Симеон, момчето-цар и Симеон К., обикновеното селско момче, ще ни преведат през противоречията и вълненията от най-новата българска история.

След прожекцията на филма се проведе оживена дискусия с неговите създатели – сценарист-режисьорът Валентин Вълчев и продуцентът Мартичка Божилова, носител на наградата International Trailblazer, Кан 2006 г за новаторски подход в европейското документално кино.

Събитието беше отразено от “Телемадрид”, телевизионният канал на автономна област Мадрид, националното радио на Испания RNE 5, вестникът за българите в Испания “Нова Дума”, испанският вестник “Си се пуеде” и други испански средства за масова информация.

За повече информация:
Гергана Ценова
Завеждащ Връзки с общественосттаИспанско-български център в Мадрид
Pº de la Habana, 87Madrid 28036
Tel.: +34 91 457 10 81
Móvil: +34 654 502 789
Fax: +34 91 457 11 03

No hay comentarios: